Rör inte min moské! | Ida Dzanovic

Rör inte min moské!

Av Ida Dzanovic
motargument.se 2013-04-25

För ungefär 5-6 år sedan var jag på plats då de första stenarna lades som grund till moskén i Fittja. När jag kom tillbaka efter ett tag byggdes moskéns kupol av trä och jag var helt fascinerad av hantsverksarbetet kring den kupolen. Väldigt snabbt byggdes en riktig plats för meditation.

Moskén byggdes upp mitt emellan en sjö i skogen och en motorväg. På andra sidan sjön ser man ett bostadsområde med höga hus. Jag var glad över att få vara med och plantera rosor, äppelträd och hallonbuskar i parken. Jag drömmer om att kunna konstruera en paviljong av trä mitt i parken.

Men det mest viktiga av allt är moskéens själ, tankeinnehållet och stilen.

Man möter vänlighet direkt innanför dörren, som är öppen för alla. Ingen påminner mig om min klädstil, att jag inte bär slöja eller att jag föddes som en kvinnlig mänsklig varelse som till varje pris måste separeras från andra.

Turkar är i majoritet i den här moskén och en av dess styrelsemedlemmar som sprang iväg till köket för att koka en kopp te åt mig ropade att jag inte skulle glömma bort att hälsa till imamen som jag känner i den bosniska församlingen — som ligger på andra sidan av Stockholm. Långt bort i Hallonbergen i Sundbybergs kommun. Trots det långa avståndet så känns det verkligen som att kontakterna och samarbetet är väldigt nära.

Tystnaden är avkopplande i moskén och solstrålarna skiner nyfiket in genom de vackra fönstren. Vi gick in i det stora konferensrummet, där hängde en nära tre meter lång och minst en meter hög svensk flagga på väggen, samt en lika stor turkisk flagga. “De fick vi från en turistbyrå!” sa mannen som kom med te och baklavabakelser.

“Att älska och respektera Sverige och Turkiet är liksom att förena kroppen med själen”, sa han.

Jag njuter av varje besök där. Och varje gång jag saknar mitt barndomshem — som jag lämnade bakom mig för många år sedan — blir jag nostalgisk och föreställer mig alla vägar som går i riktning mot den här trädgården och den här moskén.

Tyvärr är debatten om böneutrop från moskén i Fittja otroligt hetsig, hatfull och aggressiv.

Att man kritiserade fundamentalister och radikala moskéer har jag ingenting mot, då jag själv kritiserar samma inställning till religionen. Men hatet i frågan kring böneutrop är så starkt att det övergår till ett hat mot alla moskéer, oavsett stil och oavsett dess tolkning av islam.

På den muslimhatiska sajten Avpixlat kunde man se en rad “Breiviks” som släpptes på fri fot utan att de ansvariga för hemsidan tycktes bry sig. Deras hotfulla kommentarer kunde stå kvar på hemsidan under nästan ett helt dygn:

Om minareten sprängs kommer jag applådera den modiga individen som utfört det

– 30 personer “gillar” den kommentaren och 17 timmar senare skriver en annan person:

Jag hänger på. Men det kommer att behövas enorma mängder av vapen för att hålla inkräktarna stången

Sen hänger en till person på i samma tråd:

Vapen är inget problem. Tro mig, känner till en hel del internetsidor som jag kan köpa delar av ett vapen och få skickat till Sverige. Ammunition är inte heller ett större problem, går att tillverka i en liten verkstad. Annars får vi hoppas att våra finska vänner hjälper oss.
Sätter de en böneutropare i min stad så kommer jag att göra samma sak man gör med en en tupp som galer mitt i natten, det är inget hot det är ett löfte

— Den kommentaren “gillades” av fler än 47 personer.

Detta är en retorik som jag känner igen då tusentals liknande “Breiviks” tog över gator och städer i Bosnien för 20 år sedan, i jakten på muslimer — bara för att de var muslimer. Tänk om det i Sverige skulle finnas ett liknande forum där det finns några muslimer som öppet och fritt hotar präster, poliser, politiker, talar om vapeninsamling, vapenbeställning och gör kartläggning på landets “förrädare”?

När olika hatgrupper ställs mot varandra, så är det inte bara min lilla meditations-oas i Fittjamoskén som kan rasa ned, utan hela din och min värld… En hatgrupp utmanar spontant att en motsatt hatgrupp kanske bildas någon annanstans. Hatgrupper vända mot varandra kan inte bara titta på varandra och “utföra dialog”. Det gäller inte när “Breiviks” ställs mot andra “Breiviks”, korsriddare mot jihadister, muslimhatare mot muslimer. När olika hatgrupper ställs mot varandra, så är det inte bara min lilla meditationsoas i Fittjamoské som kan rasa ned, utan hela din och min värld.

Och tänk att det hela handlade om böneutrop på ca 3-5 minuter, bara en enda gång i veckan, mitt på dagen, med volymen anpassad till miljö, relativt långt ifrån närmaste bostadsområden.


Text: Ida Dzanovic
Bilder:
1. Interiör, moskén i Fittja, Botkyrka. Fotograf: Ida Dzanovic
2. Meditationsträdgården till moskén i Fittja, Botkyrka. Fotograf: Ida Dzanovic
Publicerad 2013/04/25 på motargument.se


22 Responses

 1. SD har delat ut Ingrids tidning till sina medlemmar för att “förstå vad islam är”. Hon jobbade innan på SvD och fick sparken pga brist på fakta (tror jag). …Men hon är rolig ibland med sin dumhet.

 2. Tack för info –
  sånt här har jag levt lyckligt omedveten om…

 3. Bli min vän på fb, så kan du se ofta “största mega-stjärnor”, mest Ingrid Carqvist som går ut med historiens största dumhet. Hon är redaktör på International Dispech, hat-sajt (Tryckfrihet) som har bjudit Geert Wilders.

 4. Avpixlat är SD-s sajt som publicerar hat mot alla minoritets grupper i landet, mest mot muslimer.

 5. du har fått styrkan och gåvan från allah så må allah belöna dig. är avpixlat nån sorts hat sida eller?

 6. Nabil, utan skoj… Tanten Ida har överlevt kriget. Inte så konstigt att jag tänker och ser det hela på ett annat sätt…Läs fortsättningen…..

 7. haha ja precis en som stoppar skurkarna

 8. hahaha! Nabil – Yugo-torped..? :)

 9. Håller med bror Nabil haha ;)

 10. Ida Dzanovic tycker verkligen du ska satsa på att bli en hemlig agent som tar fast alla skurkar :)

 11. Har inte varit där men inshaAllah nån dag, det ser väldigt väldigt mysigt ut :)

 12. Man vet aldrig syster Ida Dzanovic om ett nytt fall av det som sker i Syrien just nu, kan överföras till svensk mark.

 13. Hur många av er har varit i Fittja moské..? :-D I min trädgård..? :)

 14. En som är från Örebro är åtalad för hot mot moské. Jag ska gräva vidare å se om det är Fittja- moské.Läs fortsättningen…..

 15. Amen thuma amen syster Hafsa Sheik.

 16. Må Allah skydda oss! hur reagerade Säpo på kommentarerna?

 17. Mashallah en välskriven skriven text av syster Ida Dzanovic. Men mycket tragiskt att det vi fått erfara av de hotfulla kommentarerna på Avpixlats hemsida.Läs fortsättningen…..

 18. !!!
  “När olika hatgrupper ställs mot varandra, så är det inte bara min lilla meditationsoas i Fittjamoské som kan rasa ned, utan hela din och min värld.”

 19. Säg: “Väntar ni att något annat skall hända oss än ettdera av två ting, som båda utgör det högsta goda? Vi för vår del väntar att Gud skall straffa er eller att Han skall låta straffet drabba er genom oss.Läs fortsättningen…..

 20. Jag har bevis på alla dessa kommentarer (naturligtvis)… som skickades till säpo.

 21. Det är inte bara kommentarerna som är skrämmande – utan det att 30-50 personer “gillar” liknande hatfulla kommentarer. Det betyder att det inte handlar om en “ensam galning” …. det är välorganiserad och har sitt mål.

 22. Tack ida för en fin och otroligt angelägen artikel!!
  Man vill ju helst tro att vapensnacket är några perversa individers våta drömmar – det trodde man om Breivik också – men ett tu tre står vi där i blodbadet och inga analyser kan återuppväcka döda…