Kan man göra Hajj åt någon annan?

Besvarat enligt Shafi´i-skolan
Av Al-Ghazali-insttitutet

Fråga:

Kan man betala någon annan person att göra hajj för någon av sina föräldrar?

Svar:

Den som p.g.a. kronisk sjukdom eller hög ålder inte kan ta sig till Mekka alls eller som bara kan ta sig dit med stor svårighet, kan utföra pilgrimsfärden genom att be någon annan göra det i sitt ställe. Om personen i fråga har tillräckligt med pengar för att kunna leja någon att resa i hans ställe måste han göra det. Om ett av hans barn eller en rättfärdig person som redan utfört sin pilgrimsfärd erbjuder sig att bekosta pilgrimsfärden och utföra den i hans ställe, måste han tacka ja.

Man kan inte utför pilgrimsfärden för någon annan om man själv inte utfört den och därför måste en kvinna som ska utföra pilgrimsfärden för någon annans räkning resa tillsammans med en mahram.

Fråga:

Om en person har gjort hajj för sig själv, och skall göra hajj för någon av sina föräldrar, kan man då samtidigt ha avsikten att göra hajj för sig själv en gång till?

Svar:

Nej, det kan man inte, men man belönas in sha Allah för att ha varit vänlig mot sina föräldrar och för mycket annat som man gör under sin vistelse i Mekka och Medina.

När man gör hajj eller ’umra för någon annan bör man ha denna avsikt: ”Jag avser att utföra hajj [och/eller ’umra] för [personens namn] och jag helgar den för Allah den Upphöjde” nawaytu al-hajj [wa/aw al-’umra] ’an fulân wa ahramtu bihi lil-Lâhi ta’âla”.

Det är obligatoriskt att någon gång i livet utföra hajj och ’umra, du bör därför utföra både hajj och ’umra för din mor eller far när du är där. När du är i Mekka kan du dessutom utföra ’umra för dig själv hur många gånger du vill.


Referenser:
Nihayat al-Muhtaj
Bushra al-Karim
The Reliance of the Traveller
Källa: ghazali.se


Sökord: Isal al-thawab

2 Responses

 1. Karima Lindberg says:

  Assalamu aleikum.
  Om någon gör hajj för sina föräldrar eller någon sjuk person, brukar man då kalla föräldrarna eller den sjuke/a etc för hajj/hajja ? Eller är det förbehållet de som har möjlighet att göra hajj för sin egen skull? wa salam

  • rahma.se says:

   Wa aleikum salam
   Man bör först göra hajj för egen räkning innan man gör hajj för någon annan.